Kako posaditi zelena semena
Pozdravi. Pogovorimo se danes o gojenju zelenja. Ko načrtujem rastišče, kjer bom sadil, vedno pustim prostor za sajenje zelenja. In rad bi delil svoje izkušnje o tem, kako zelenje saditi na vrtu, saj je okusno in zdravo, oskrba je lažja kot kuhana repa in se zmrzali skoraj ne boji. In če se boste držali mojih priporočil o izbiri, pripravi, sajenju semen, pa tudi o naslednji negi, vas bo bujno in raznoliko zelenje s svetlimi barvami razveseljevalo od zgodnje pomladi do pozne jeseni.
Zakaj sem se odločil za gojenje zelišč na vrtu
Vsak vrtnar ima najljubše zelenje - užitne liste, stebla mladih rastlin. Pridelujem ga iz več razlogov:
- Vitaminski dodatek, okusna naravna začimba za številne jedi.
- Možnost porabe ne samo sveže, ampak tudi dolgotrajno sušenje, konzerviranje, zamrzovanje.
- Enostavnost setve, vzdrževanja.
- Nezahtevni pridelki, ki se ne bojijo vročine in zmrzali, suše in deževnega poletja.
- Visok donos od zgodnje pomladi do pozne jeseni.
Ni res, če rečemo, da je dovolj, da sejemo zelenje in bo nasilno raslo vso sezono. Če želite pobrati bogat pridelek, morate rastlini zagotoviti nego. Za nezahtevno zelenje ni težko, a nujno.
Katero posadim na vrtu
Ko načrtujete zasaditve z "naravno začimbo", ne pozabite, da je vsaka sorta primerna za določeno sezono. Setev pridelkov po vnaprej dogovorjenem urniku bo na vaši mizi vedno imela različne sveže zelenice.
Zgodnje kulture
Prve, ki jih je treba zasaditi, so hladno odporne sorte, ki lahko preživijo zmrzal na tleh:
- Koper. Najbolj priljubljen je nezahteven, aromatičen, sočen in okusen. Rastlina praktično ne potrebuje nege - po setvi se mladi užitni poganjki pojavijo v 2 tednih.
- Peteršilj. Nezahtevna rastlina, ki lahko prenese mraz do -90 C. To je dveletna kultura: v prvem letu daje samo zelenje, v drugem se pojavijo dežnična socvetja. Primerno za vitaminske solate: peteršilj je bogat s folno kislino, vitamini, fosforjem, jodom, železom, eteričnimi olji. Poleg hrane se uporablja v medicinske in kozmetične namene.
- Rukola. Priljubljena italijanska zelena začimba: cenjena zaradi posebnega okusa gorčice in oreščkov, trpke arome. Hladnoljubna kultura - aktivno se razvija spomladi, v hladnem poletju.
- Blitva. Te vedno bolj priljubljene zelenice so povezane s peso. Cenjen je zaradi svojih koristnih zdravilnih lastnosti. Rastlina je zelo nezahtevna - razume se s sosedami na vrtu. Blitvo lahko sadimo celo na gredico - zaradi videza velja za dekorativno.
- Listna solata. Med raznolikostjo sort izstopa zgodnje zorenje: "Vitaminny", "Chill", "Premium", "Moskovsky". Te sorte lahko prenesejo zmrzal do -60 C. Solata raste tudi v onesnaženem substratu, ne da bi v listih kopičila toksine.
gojenje peteršilja na vrtu
Lahko se odločite za majhen trik: pozimi jeseni naredite zimske zasaditve. Potem se bo z nastopom vročine že pojavila vitaminska začimba.
Setev pozno spomladi
Okoli konca maja - druga faza sajenja zelenja. Sejejo se pridelki, ki se pozitivno odzivajo na visoke temperature, dolg dan:
- Cilantro (koriander). Uporaba pri kuhanju je zelo široka: solate, priloge, ribe, mesne jedi, juhe, konzerviranje. Koriander je priljubljeno ljudsko zdravilo: antispazmodično, holeretično, protivnetno, izkašljevanje.
- Bazilika. Zelo lepa zelenica - lahko jo posadimo za okrasitev gredic. Okus in aromo začimb cenijo v kavkaški kuhinji. Bazilika je termofilna - v severnih regijah jo sadijo samo s sadikami. Sama po sebi je "repeller" vrtnih škodljivcev: listnih uši, muh, komarjev, pršic.
- Rastlinski portulak. Nezahteven pridelek, ki zahteva le pletje in zalivanje. Gosti sočni listi so primerni za solate, prigrizke. Turščin je znan po zdravilnih lastnostih: poteši žejo, poveča apetit, pomaga pri obvladovanju depresije (vsebuje noradrenalin).
Priporočam sajenje vseh teh pridelkov samo zato, da izključite grožnjo zmrzali na tleh.
Pozno vkrcanje
Konec poletja je primeren čas za toplo zelenje, ki ima raje kratek dnevni čas. Zgodnje zorne sorte, ki bodo obrodile pred nastopom hladnega vremena:
- Špinača. Vir redkega vitamina K, pa tudi beljakovin, vitalnih elementov v sledovih. Špinača ni samo zgodnje zorenje, temveč tudi hladno odporna - razvijala se bo do pozne jeseni.
- Batun. Zelena čebula se aktivno razvija skozi celo sezono in zahteva le pletje in zalivanje. Da bi dobili prvo letino zgodaj spomladi, rastlino posejemo pred zimo.
Druga zimska zasaditev je česen. Čeprav ni ravno zeleno, so mladi poganjki rastline užitni, jedi pa obdarijo z začinjenim priokusom s prijetno začimbo.
Kdaj posaditi zelenje
Težko je imenovati univerzalne izraze za setev zelenja. Svetujem vam, da se v določenem letu osredotočite na vreme: takoj ko se sneg stopi, se tla ogrejejo, lahko že opravite zgodnje zasaditve.
Po regijah
Sem že pisal, da lahko nezahtevne pridelke (koper, batun, peteršilj) sejete pred zimo - konec oktobra in začetek novembra. Okvirni urnik sajenja spomladi:
- Severne regije: začetek maja.
- Srednji pas: sredina konca aprila.
- Južne regije: začetek aprila.
Z napredovanjem letine se vrtna postelja posodablja: poleti sejejo gola vsaka 2 tedna do pozne jeseni. S tem pristopom boste imeli vedno na mizi svežo začimbo.
Lunin koledar
Ugodni termini za sajenje zelenja za leto 2019:
- April: 8-13, 15-19.
- Maj: 7-11, 13-17.
- Junij: 5-9.11-15.
- Julij: 4-8, 10-15.
- Avgust: 3-6, 8-13.
Upoštevajte, da je dan sajenja dajanje suhih semen v tla ali začetek namakanja semena.
Izbira semen
Vrtni centri imajo bogato izbiro zelenih semen. Lahko pa zgradite svojega. Isti koper obilno cveti - zberite zrele "dežnike": semena lahko uporabite za naslednje leto.
Da se ne boste izgubili v sorti, se odločite, katero potrebujete:
- Zgodaj, poleti, pozno.
- Za svežo porabo ali za obiranje.
- Aktivno se razvija v kratkem ali dolgem dnevnem času.
Vsako vrsto zelenice predstavlja velika izbira sort. Tu so priljubljene sorte kopra:
- Lesnogorodsky. Cenjen je po svoji trpki aromi, aktivnem tvorjenju zelene mase tudi med zmrzaljo in cvetenjem. Grm sam je bujen, širi se. Sejano do konca maja.
- Dežnik. Zgodaj dozorel tip, ki daje obilno zelenje. Primerno za gojenje v rastlinjakih.
- Gribovsky. Zgodaj zgodaj zoreča sorta, prenaša hladno vreme, odporna na bolezni.
- Kibray. Je termofilna sorta poznega zorenja, ki daje obilno zelenje.
Za "domači vrt", ki raste na okenski polici, izberite miniaturne, premajhne sorte.
Priprava semen za setev na vrt
Koper, peteršilj in drugi zgodnji, nezahtevni pridelki ne zahtevajo priprave za sajenje - semena se dajo v tla suha. Če je seme shranjeno dlje časa ali če sumite, da je kalivo, je treba semena predhodno namočiti:
- Zavijte jih v gazo, robček, toaletni papir.
- Postavite "ovojnico" v krožnik z vodo in jo odnesite na toplo mesto.
- V takih pogojih hranite semena 2-4 dni. Pazite, da se voda v posodi ne izsuši.
Iz lastnih izkušenj lahko presodim, da se namočena semena izležejo hitreje. Stopnja kalitve pripravljenih in suhih je približno enaka, če jih damo v rodovitna tla.
Pridelke, ki ljubijo toploto (zlasti če živite na severnih zemljepisnih širinah), najbolje odstranite s sadikami. Semena so tudi namočena, vendar posajena v škatle, skodelice približno 1-1,5 meseca pred selitvijo na odprta tla.
Kako pravilno gojiti zelenje na vrtu
Večina vrst zelenja je nezahtevnih, zato so rastline posajene v mešanih gredicah, na vseh prostih površinah.
Izbira mesta
Mesto je lahko nekoliko zasenčeno ali dobro osvetljeno. Bolj ko ga segreva sončna svetloba, prej ko se razvije "naravna začimba", listi so bolj sočni in okusni. Zelenje ljubi nekoliko povišane površine - gnijejo na močvirnih koreninah. Zato so v nižinah grape, grebeni z zelenjem umetno dvignjeni.
Dobri predhodniki:
- buča;
- buča;
- stročnice;
- bučke;
- siderati;
- kumare;
- pesa;
- poper;
- krompir;
- jajčevec.
Ne sadite ga na mesto lanske posteljice z začimbami. Zelje, repa, korenje ne bodo najboljši predhodnik.
Priprava tal
Zeleno se dobro ukorenini na substratu, pripravljenem jeseni. Dovolj uvedbe humusa, mineralnih sestavin. Če je zemlja revna, jo spomladi dodatno obogatijo z amonijevim nitratom, sečnino, kalijo, fosforjevimi spojinami.
Uporabljam naslednja gnojila za zelenice:
- Ekološko. 1 vedro komposta, humus na 1 m2.
- Mineralne sestave (na 1 m2): superfosfat - 10-12 g, amonijev nitrat - 15-20 g, kalijev sulfat - 8-10 g
Pred sajenjem zelenja se mesto izkoplje, odstrani plevel, ostanke lanskih rastlin. Nato previdno popustite, poravnajte z grabljami.
Shema pristanka
Za popoln razvoj zelene mase, odprtosti za sončno svetlobo je potrebna odsotnost konkurence za hrano. Zato je za gredice z zelenjem pogosta setva kontraindicirana: med posameznimi zasaditvami vzdržujejo 7-15 cm. Med vrsticami, brazdami - 10-20 cm. Približno na tej razdalji se zelenica seje od sosedov v mešano gredico.
Da bi se usklajeno sobivanje "zelenega" nadaljevalo, se vsaka 2 tedna grebeni z zelenjem redčijo: odstranijo se šibki, bolni, stari primerki.
Kaj je zraven
Zeleni so vsestranski pridelki, ki so primerni za mešane grebene, sejanje razmikov med vrsticami. Večina zelenja ima ravno, dolgo korenino. To vam omogoča, da absorbirate hranila iz globokih plasti tal, ne da bi ustvarili konkurenco drugim pridelkom. Sožitje z zelenjem je dobro za njegove sosede: trpka aroma zelišč prestraši pršice in listne uši.
Najbolj harmonična soseska:
- peteršilj - paradižnik, jagode;
- bazilika - paprika, jajčevci, paradižnik;
- solata - čebula, redkev, jajčevci, zelje;
- špinača - krompir, jagode, fižol, paradižnik, pesa, korenje;
- koper - kumare, bučna semena.
gojenje bazilike na vrtu
Zeleni so posajeni ne samo na odprtem terenu - dobro se počutijo v rastlinjakih in gredicah.
Navodila za sajenje zelenice
Začetnik vrtnar bo kos setvi:
- Pripravljeno območje je poravnano, zmerno zalivano.
- Naredite enakomerne utore z globino 1-2 cm (odvisno od premera semen). Za to uporabite palico, ročno motiko. Med brazdami je 15-20 cm.
- Semena so nameščena v utore na razdalji 7-12 cm. Če niste prepričani v njihovo kalivost, je dovoljeno pogosto sajenje.
- Semena so posuta z zemljo, substrat je rahlo stisnjen s palmami.
- Če želite, mulčite s kompostom, šoto, pokrijte s smrekovimi vejami, če pričakujete hladne noči.
Ko posadite toplotno ljubečo kulturo, obstaja nevarnost hladnega vremena, prekrijte greben z gostim polietilenom. Ne odstranjujte zaščite, preden se pojavijo prvi poganjki. Potem je treba film pustiti v hladnih nočeh.
Skrb za zelenice po sajenju
Za zelenje je najpomembnejše pravočasno pletje. Plevelne trave iztisnejo kulturne: senčijo, odnašajo hrano. To se kaže v njegovi kakovosti: postane trpka, plitva in se počasi razvija. Zato vsake 1-2 tedne zagotovo delam pletje.
Drug zahtevan postopek je redčenje. Prvič se izvede po kljuvanju sadik - med poganjki mora biti 8-10 cm, nato pa vsaka 2 tedna postopek ponovimo in odstranimo šibke vzorce, ki se ne razvijajo.
Zalivanje
Večina zelenih začimb zahteva le odstranjevanje plevela in zalivanje. Slednje nastane, ko se zgornje plasti podlage posušijo. Še posebej pomembno je, da rastline zalivamo v suhih razmerah - vsake 2-3 dni.
Postopek izvedite zjutraj, zvečer po sončnem zahodu, v oblačnem dnevu. Zeleni ne marajo preplavljanja - zalivanje se nadaljuje, dokler voda ne absorbira zemlje.
Pomembno je pravočasno zalivanje po obiranju - na ta način se veje odtrgajo, stebla ne bodo porumenila. Po setvi ne zalivajte vrta 2-3 dni, da semena ne izperejo v globoke plasti zemlje, od koder se težko izležejo.
Prehrana
Najbolj priljubljeno gnojilo za zelene začimbe je dušik. O njegovem pomanjkanju priča rumenenje listja, počasna rast. Ta element prispeva k rasti zelene mase, njenemu pospešenemu razvoju. Najpreprostejše dušikovo gnojilo je humus. Uporablja se suho med spomladanskim kopanjem ali nasade zalivamo s tekočimi infuzijami gnojil.
Svež gnoj ni primeren za zelenje - gnojilo, ki se razgradi v tleh, zažge koreninski sistem. Presežek dušika je škodljiv, prav tako pomanjkanje: ta dejavnik zavira razvoj rastlin.
Za hranjenje uporabljam ljudsko zdravilo - zeliščni poparek:
- Cev (200 l) napolnim 2/3 z vrhovi, plevelom, po odstranitvi cvetov, škatle s semeni.
- Dodam 0,5-1 litra stare fermentirane marmelade, kompot - hranilna masa za rast bakterij.
- Preostali volumen napolnite z vodo.
- Preliv temeljito premešam.
Zeliščno gnojilo se infundira 5-15 dni. O njegovi pripravljenosti priča motnost mase, videz močnega neprijetnega vonja. Ta raztopina je koncentrirana: pred uporabo jo razredčite z vodo 1:10.
Kakšne težave se lahko pojavijo pri gojenju zelenice
Nezahtevne zelenice lahko trpijo zaradi univerzalnih vrtnih bolezni - gnilobe korenin, pepelaste plesni. Vse vrste muh, klopov, moljev, listnih uši in listnih muh napadajo pridelek. Protiukrepi zahtevajo preproste ukrepe:
- Skladnost s kolobarjenjem.
- Pravočasno redčenje.
- Zalivanje na korenu ali kapljanje.
- Sajenje samo odpornih sort.
Preprečevanje bolezni in škodljivcev je preprosto: 500 g tobačnega prahu raztopite v vodi, pustite en dan. Nato razredčite z vodo v razmerju 1: 1, filtrirajte, razpršite zasaditev. Trajne zelenice spomladi in jeseni zdravimo z bordojsko tekočino - to je sredstvo za zdravljenje in preprečevanje.
Zdaj veste, kako sami gojiti svoje naravne začimbe in jih bogato nabirati. Najpomembneje je, da ne pozabimo na pletje, zalivanje in redčenje. Zeleni bodo odličen sosed v mešani postelji. Ne zahteva sistematičnega hranjenja, odporen je na vrtne bolezni in škodljivce.
Dodatni povezani članki
Delite na družbenih omrežjih:
Zelenje je enostavno gojiti na vrtu in celo na balkonu. Takšne rastline so nezahtevne, zato jih lahko poseje tudi začetnik vrtnar. Da pa bi dobili dobro letino, se pri sajenju držite pomembnih nasvetov strokovnjakov.
Gojenje zelenice. Ilustracija tega članka je uporabljena pod standardno licenco © ldachnyedela.ru
Priporočila za sajenje zelenja
Številne sorte kopra, solate in peteršilja so odporne proti zmrzali. Če zelenice sadimo pravilno, potem tudi nenadno slabo vreme rastlini ne bo škodilo in bo kasneje lahko uživalo v sočnem, začinjenem okusu.
Vsaka vrsta zelenja predlaga svoje značilnosti pristanka. Na primer, špinačo, ki ne zahteva skrbnega vzdrževanja, lahko sadimo v še hladna tla. Rastlina ne bo trpela zaradi morebitne zmrzali. Pristanek se izvede v vrstah. Razdalja med prihodnjimi grmi mora biti 5-10 cm. Semena je treba posejati plitvo - za 2-3 cm. Prvi pridelek lahko naberemo v 4 tednih, saj špinača hitro dozori.
Neobdelana tla dobro delujejo za vodno krešo. Hitro raste: poganjke lahko opazimo že od 4. do 5. dne. Vendar bo liste mogoče prevzeti šele po 10-14 dneh. Rastline posadimo v tla, če je temperatura nastavljena na + 6 ° C ... + 8 ° C. Na majhnih površinah se vodna kreša uporablja kot pridelek. Razdalja med vrsticami mora biti 10-20 cm. Pri setvi je treba upoštevati, da bodo odrasle rastline potrebovale prostor, zato je optimalna razdalja med grmovjem 10 cm. Če je zelenje utesnjeno, postane plitvo in v njem se lahko začnejo škodljivci.
Posebnost vodne kreše je, da je higrofilna, zato zahteva pogosto in obilno zalivanje. Mulčenje postelj se izvaja s šoto ali žagovino.
Pred sajenjem kopra je treba njegova semena pustiti v vodi 2-3 dni. Ta rastlina ne zahteva sajenja neposredno v tla. Semena je treba posejati na površino zemlje, nato pa jih poravnati z grabljami. Zalivanje je treba izvajati vsak dan, dokler se ne pojavijo zeleni poganjki. Nastajajoče sadike je treba redčiti. Pomembno je, da temperatura tal, v katero je bil posejan koper, ne pade pod + 15 ° C. Če je zunaj zelo hladno, je postelja kopra prekrita s filmom.
Setveni koper. Ilustracija tega članka je uporabljena pod standardno licenco © ldachnyedela.ru
Semena peteršilja naj bodo tudi 2-3 dni v vodi. Priporočljivo je gojiti to rastlino v majhnih grmovnicah. Če želite to narediti, morate narediti luknjo majhne globine in vanjo vliti 8-10 semen, ki jih potresete z zemljo na vrhu. Zemlje ni treba nabijati. Razdalja med bodočimi rastlinami ne sme biti manjša od 12-15 cm. Preden se pojavijo prvi poganjki, gredico s peteršiljem obilno zalivamo z vodo. Ko se pojavijo poganjki, se količina vode zmanjša.
Začinjeno rukolo je treba posejati v rodovitno, ne kislo zemljo, do globine 1,2-1,5 cm. Ko se pojavijo poganjki z 2-3 listi, se poganjki redčijo. Da rastlina ne bo imela grenkega okusa, jo je treba pogosteje zalivati. Najboljše mesto za sajenje bodo gredice, na katerih so včasih rasli paradižnik, fižol ali krompir.
Gojenje rukole. Ilustracija tega članka je uporabljena pod standardno licenco © ldachnyedela.ru
Listopadno gorčico lahko posadimo takoj po taljenju snega. Ko kalijo vsa semena, jih je treba razredčiti, pri čemer med njimi ostane razdalja 5-10 cm.
Bazilika potrebuje rodovitno zemljo, ki jo začnejo pripravljati jeseni, ji dodajo zemljo in kompost. Semena hranimo v vodi in jih nato prenesemo v tla. Globina luknje ne sme biti večja od 1 cm. Postelje potrebujejo mulčenje.
Gojenje bazilike. Ilustracija tega članka je uporabljena pod standardno licenco © ldachnyedela.ru
Postelje, na katerih naj bi sadili zelenice, naj bodo na prostem in dobro osvetljene. Tla je treba najprej dobro pognojiti.
Preberite še: Ognjiči - sejemo povsod
Če želite doma gojiti zelenje, se resno lotite dejavnosti pred sajenjem, izbire loncev, zemlje, drenažne plasti in priprave semen za setev.
Sajenje posod.
Zelena semena lahko posejete v katero koli posodo, vse je odvisno od tega, koliko pridelka nameravate gojiti.
Vsako zelenje ponavadi hitro raste, zato ne smete vzeti premajhnih loncev. Najmanjša višina lonca je 10-15 centimetrov.
Sajenje tal.
Izkopljemo vrtno zemljo ali kupimo že pripravljeno zemljo v trgovini.
Vrtno zemljo boste morali razkužiti (spariti jo v pečici ali mikrovalovni pečici ali razliti z raztopino kalijevega permanganata in uporabiti gnojila, da izboljšate njeno plodnost. Dodate lahko tudi pepel.
Če kupite navaden univerzalni substrat, mu je priporočljivo dodati malo rečnega peska in perlita. Vrtni zemlji je nujno dodati humus.
Drenaža.
Na dno lonca položite drenažni sloj (drobci iz keramičnih izdelkov, ekspandirane gline, kamenčkov, gramoza, drobljenega kamna, opečnih sekancev, grobega rečnega peska), debeline najmanj 2-3 centimetre.
Drenaža je potrebna, da voda ne zastaja. Zahvaljujoč drenažni plasti se izboljša izmenjava zraka, prepreči gniloba korenin, zakisanje tal in nastanek plesni.
Priprava semen
Za pospešitev kalitve semen v tleh jih je treba najprej 1-2 dni hraniti v topli vodi v mokrem prtičku.
Za boljšo kalitev in ukoreninjenje v vodo dodajte med (1 čajna žlička na 1 liter vode).
Sejanje semen.
Če želite doma gojiti zelenje na okenski polici, morate:
- Izberite primerno posodo.
- Postavite drenažni sloj.
- Sadilno posodo napolnite s pripravljeno zemljo.
Lonca ne morete popolnoma napolniti z zemljo, nujno je, da pustite 2-4 cm, da se voda med zalivanjem ne izlije.
- Zemljo navlažite tako, da jo rahlo prelijete s toplo vodo sobne temperature.
- Semena sejemo površno, v luknje ali utore.
Semena peteršilja, kopra, solate, bazilike, drobnjaka lahko posejemo na površino tal, naključno se razpršimo na blizu.
Semena špinače in koriandra je bolje posejati v ločene luknje globoko 1-1,5 cm, na razdalji 5 cm drug od drugega
- Rahlo potresemo z zemljo.
- Ponovno razlijte vodo.
Da semena ne izperemo in poglobimo, je bolje, da površino tal navlažimo s pršilko. V tem primeru je priporočljivo uporabiti toplo vodo.
- Lonec pokrijte s plastično folijo ali vrečko, da ustvarite učinek tople grede.
- Postavite na toplo mesto (toplejše je, hitreje se bodo pojavili poganjki) in ne nujno svetlo mesto.
Ko se pojavijo prvi poganjki, morate lonec preurediti na svetlobo.
Skrb za zelenje na okenski polici.
Za gojenje bogate letine zelenja na oknu je treba ustvariti vse pogoje za udobno rast in razvoj doma.
Ustrezna dnevna ura je eden glavnih pogojev za uspešno gojenje zelenja doma.
Če ste sejali zelenje pozimi, potem brez dodatnega poudarjanja ne gre.
Za normalno rast in razvoj zelenja doma je potreben 12-14 urni dnevni čas.
Za gojenje zelenja doma vse leto boste potrebovali posebne svetilke ali najpogostejše LED svetilke.
Vklopljeni morajo biti vsako jutro in zvečer, pa tudi v zelo oblačnih jesensko-zimsko-pomladnih dneh.
Umetna svetloba naj pade na rastline od zgoraj in ne s strani.
Drobnjak je edina rastlina, ki je ni treba poudarjati.
Pomembno je tudi, da zelenica ne trpi zaradi prepiha in pretirano suhega zraka. Loncev ne postavljajte blizu grelnih naprav.
Idealni pogoji za zelenje so temperature okoli 15-20 stopinj in dobra osvetlitev 12-14 ur ter zmerna vlaga v tleh.
Zalivanje
Zalivanje je treba izvajati redno, izogibati se izsušitvi in preplavljanju tal (potrebna je zmerna vlaga). Pogostost zalivanja je odvisna tudi od strukture tal in vrste zelenja.
Za namakanje uporabite samo usedlo vodo pri sobni temperaturi. Absolutno je nemogoče zalivati s hladno vodo.
Ko se pojavijo prvi poganjki, odstranite zavetje. V prvih 2 tednih je treba sadike poškropiti s pršilko , ne pa zalivati z zalivalko.
V prihodnosti je za zalivanje bolje uporabiti razpršilec , tako da lahko zelene liste nasičite z vlago.
Če imate zelo suh zrak, je redno škropljenje nujno.
Razrahljanje
Za izboljšanje dostopa kisika in vlage do koreninskega sistema rastline je treba zemljo v lončkih včasih zrahljati. Tako korenine ne bodo gnili.
Pobiranje ali redčenje
Z zasaditvijo z robom dobite odebeljene sadike, ki se v prihodnosti ne bodo mogle normalno razvijati, primanjkovalo jim bo prostora in svetlobe. Med seboj bodo senčili, jih je treba obrezati, pri čemer najmočnejši ostanejo.
Prehrana
Domače zelenice lahko hranite s poljubnimi kompleksnimi mineralnimi gnojili z visoko vsebnostjo dušika. Odgovoren je za nabor zelene mase rastline. Primerna gnojila, kot sta Kemira Universalnoe ali Gumi.
Prehrana se sme izvajati samo v tekoči obliki.
Kdaj in kako nabirati zelenje doma
Razumeti je mogoče, da so zelenice pripravljene na rezanje po videzu ali z odščipanjem lista za vzorec.
Glavne smernice za pripravljenost zelenice za obiranje:
- vodna kreša - doseže višino 7-10 cm (po 21-28 dneh);
- listi solate - dosežejo dolžino 3-4 cm (po 21-28 dneh);
- špinača - po 30-35 dneh;
Liste špinače lahko režemo, dokler se ne pojavijo peclji. Potem postanejo grenki in manj uporabni.
- rukola - po 21-28 dneh;
- rastlinski portulak - po 3-4 tednih (21-28 dni);
- Blitva - po 45-60 dneh;
Nekaj nasvetov za nabiranje domačega zelenja:
- Ne smete ga odrezati, bolje je, da ga previdno odtrgate.
- Vsakič, ko odtrgate zelenico, se prepričajte, da naredite malo prihranitve, da bo rastlina lahko pridelala novo zeleno maso.
Imeti svoj mini vrt na okenski polici, tudi pozimi, sestavljen iz dišečih in sočnih zelenic, ni tako težko. Kar potrebujete, je, da poiščete primerno mesto in upoštevate osnovna pravila gojenja in vzdrževanja potrebnih pogojev za uspešno rast zelenih pridelkov.
Komentarji
Objavite komentar